Elektriskie grili
Elektriskais grils ir universāla gatavošanas ierīce, ko var izmantot ne tikai gaļas vai citu ēdienu grilēšanai, bet arī vafeļu un sviestmaižu pagatavošanai. Daudzas ierīces ir piemērotas arī lietošanai mājās un vasarnīcās. Ir diezgan daudz dažādu modeļu, tāpēc vispirms noskaidrosim, kādi elektriskie grili ir pieejami:
- Universāls, slēgts vai atvērts. Izmantojot pirmo, varat izvēlēties piemērotāko gatavošanas metodi; slēgtie modeļi atgādina preses, kas ļauj gatavot ēdienu tāpat kā parastā cepeškrāsnī vai plītī. Atvērtās ierīcēs gatavošanas virsma ir novietota tieši virs sildelementa;
- Kontakta un bezkontakta - šeit viss ir skaidrs: pirmajā gadījumā ēdiens saskaras ar sildelementu, bet otrajā gadījumā šāda kontakta nav;
- Stacionārie un portatīvie - pirmie ir ne tikai galda, bet arī grīdā stāvoši. Portatīvos var izmantot ceļojumiem;
- Materiāls, no kura tiek izgatavota plīts, var būt tērauds, stikla keramika vai čuguns. Stikla keramiku ir viegli tīrīt, taču tā ir trausla un tāpēc mazāk populāra. Metāla modelis ar nepiedegošu pārklājumu tiek uzskatīts par visdaudzpusīgāko un ilgmūžīgāko, un grila cena nav pārāk augsta;
- Korpuss var būt izgatavots no plastmasas vai nerūsējošā tērauda. Pirmajā gadījumā ierīce būs lēta, bet ne kvalitatīva, savukārt nerūsējošā tērauda korpuss kalpos daudz ilgāk.
Kādus parametrus ņemt vērā, iegādājoties elektrisko grilu?
Neskatoties uz to, ka šobrīd tirgū ir pieejams liels skaits šādu ierīču, iegādāties vispiemērotāko nav tik vienkārši, kā tas var šķist pirmajā brīdī. Eksperti ir snieguši vairākus ieteikumus, lai palīdzētu jums izvēlēties kvalitatīvu produktu par saprātīgu cenu:
- Uz korpusa virsmas jābūt vadības svirai, ar ko regulēt temperatūru, jo dažādiem ēdieniem ir nepieciešama dažāda sildītāja temperatūra;
- Gaismas indikators, kas norāda, vai grills ir ieslēgts vai izslēgts;
- Vidējā grila jauda ir no 1500 līdz 1700 W, bet pilnvērtīgai gaļas grilēšanai labāk iegādāties ierīces ar jaudu no 2000 līdz 2500 W;
- Ja finanses atļauj, nav slikti iegādāties modeli ar temperatūras uzturēšanas funkciju;
- Tauku paplātītei vienmēr jābūt noņemamai, pretējā gadījumā būs grūti iztīrīt ierīci pēc gatavošanas pabeigšanas;
- Ja kāju un vāka augstums ir regulējams, tas padara konstrukciju vēl ērtāk lietojamu.